№ 54 – МОЖЕ ЛИ ЕДИН СТЕГНАТ МУСКУЛ, ДА ИЗКРИВИ ЦЯЛОТО НИ ТЯЛО?

Отговорът е – да. Може.
Какво обаче трябва да разбираме под стегнат мускул? Точно това – мускул , който по начало е стегнат и схванат – в следствие на претрениране, или от залежаване/неподвижност. Същият този мускул, поради това, че е в по-стегнато състояние от някой съседен мускул, създава мускулен дисбаланс в областта, което може да доведе до изкривяване. Изкривяването се получава поради това, че мускулите от двете страни са захванати чрез сухожилия и лигаменти за дадена кост. Когато тази кост бъде придърпана от мускул ,който е прекалено схванат , се получава изместване на ъгъла на костта и центъра на тежестта нагоре по тялото се измества. В следствие на тази леко изместена от мястото си кост и на свръх активния мускул, който я дърпа – веригата нагоре по тялото се активира – и някъде другаде последва същият домино ефект – някъде там се стяга друг мускул и се разтяга друг, въз основа на изместената под него кост и стегнатият мускул под него. В следствие на това се прилага напрежение в друга част на тялото нагоре по веригата, и така нататък , докато веригата свърши и цикълът се заключи – резултатът е една изкривена фигура, каквато е фигура 1 от снимката по-горе. Вижте само как една повредена фигура може да ви направи по-пълни и извън форма, по-тъжни и подтиснати, по-непривлекателни и най-вече по-стари. За сметка на стойката от дясно, която вдъхва увереност, здраве, добро физическо развитие и сексапил. Може ли да се случи гореописаният синдром с нас и ако да – как да го предотвратим?
Споменах, че е възможно от един стегнат мускул да се изкриви цялото ни тяло. Най-обичайното изкривяване и при мъжете, и при жените е това ,което виждаме на снимката –  виждаме , че центъра на тежестта на таза е избутан напред, а не е в една права , вертикална линия с рамото, ушите, коляното и глезена, както е на втората снимка. В следствие на този таз, имаме суейбек,хипер разтегнати колене,  лордозо-кифозно изкривяване на гръбнака (гърбица), издадена напред глава, и хлътнали напред рамене, в резултат на това получаваме и хлътване на дупето в следствие на антериорното завъртане на таза (напред, по обратна посока на часовниковата стрелка).

Това състояние се е получило, вследствие на стегнати мускули от прекалено много седене, най-вероятно от седене пред компютъра. Бедрените аддуктори са свръхстегнати, което придърпва таза напред антериорно, при което коремната стена отслабва и се разтяга. Дупето се вирва назад, бедрото хлътва напред и разтяга коленете, а тъй като дупето се вирва назад и се завърта напред, мускулите на кръста също се стягат още повече с времето и самите те почват да дърпат глутеуса още по-нагоре, което спомага допълнително за антериорното завъртане на таза. Оттук изникват два проблема – въз основа на това, че тазът се завърта напред и нагоре – задните бедра, които са захванати за него, се разтягат прекалено много и отслабват – получаваме хипер разтегнати задни бедра наравно с коленете. В следствие на това напрежение прасците се стягат, защото се пробват да придържат вече разтегнатата напред колянна става, получаваме стегнати прасци. Ако тръгнем от кръста нагоре – стигаме до стегнатия кръст,който причинява изкривяване на гръбнака в тази област – получаваме лордоза. Разтегнатият корем работи в ‘‘перфектен‘‘ синхрон със стегнатият кръст и допълнително изкривява таза антериорно и създава тази патешка стойка. След достатъчно дълго време ходейки така, центъра на тежеста на горната част на тялото, специфично при главата – се измества напред. Това изместване напред кара и раменете да хлътнат напред – което разтяга ромбоидите и долната част на трапеца, и причинява кифозна гърбица на горната част на гърба – сега гръбнакът е станал лордозо-кифозен, има извивки на две места. Раменете са хлътнали напред, което стяга гръдните мускули, които на свой ред придърпват още повече раменете напред с времето и долната част на трапеца отслабва още по-драстично. В резултат на всичко това главата е хлътнала напред и в опита си човек да задържи главата си изправена се старае да си повдигне главата и да гледа напред – чието повдигане на главата разтяга мускулите отзад на врата, докато отпред на врата ги стяга. Това се получава защото вратът е наклонен напред, а не е напълно изправен на 90 градуса перпендикулярно. Резултатът е стегнати мускули отзад на врата, които дърпат главата да стои неправилно и да гледа надолу. Там веригата се прекъсва – и получаваме това, което виждаме на снимката – една напълно изкривена стойка.

Какво е решението на този проблем?

Решението е да получите една съобразена с вашето лично състояние тренировъчна програма и хранителен режим, с който да предизвикате мускулна хипертрофия на дадените места, където ви е нужно, + това да получите една програма за стретчинг, където ви е нужно да разтегнете даден стегнат мускул и да стегнете друг мускул на места , където ви е отпуснат (в този случай по-горе, виждаме, че коремът е разтегнат и отпуснат – както и задното бедро – следователно, тях няма да ги разтягаме – а ще ги тренираме). Тънкостите по поправяне на една изкривена стойка са много и включват много ортопедични и кинезитерапевтични похвати. Странното е , че почти всеки човек по улицата има някакво изкривяване в дадена част на тялото – видовете комбинации с разни изкривявания могат да са десетки, дори стотици. Някои в по-напреднал стадий, други в по-начален. Някои по-фрапиращи, други не чак толкова. Много от тези проблеми могат да се оправят вкъщи или в залата, без да се налага да ходите постоянно до медицинско заведение и да се занимавате с доктори, на които да плащате всеки път, щом стъпите там, титанични суми пари. Естествено, за някои състояния е неизбежно намесването на специализиран лекар – но в общи линии един достатъчно подготвен и образован треньор като мен може да се справи с повечето основни проблеми. И не само да се справи – мога да трансформирам тялото ви изцяло. Защото едно е да придобиете хубава стойка, съвсем друго е да добиете форма на тялото си и да го оформите – което става със следването на адекватни хранителни и тренировъчни режими, които ще ви помогнат да качите мускулна маса (жените да се стегнете) и да свалите излишните подкожни мазнини – за да се покаже и оформи една балансирана, хубава физика. И стойката, и физическото ви развитие вървят ръка за ръка – аз мога да ви помогна с всичко това.

Свържете се с мен за да проверим вашият индивидуален случай и да започнете пълната си трансформация още днес! Няма да съжалявате!

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *