СТРЕЧИНГА – ПОЛЗИТЕ И РИСКОВЕТЕ ОТ РАЗТЯГАНЕТО

СТАТИЯ НОМЕР #95.

Стречинга е един аспект за ,  който не се говори много във фитнес средите, а той е изключително важен за нашето физическо развитие и здраве. Писал съм множество статии на тема как може тялото ни да се изкриви само от един стегнат мускул и как можем да си навредим на тялото с погрешни тренировки. Тези статии хвърлят доста светлина относно вредата, която може да нанесе на цялото ни тяло един стегнат, претрениран, неразтегнат мускул.

Какво представлява стречинга (разтягането) ?


Стречинга е техника за разтягане на мускулите ни чрез заставането в определени позиции при ,които позиции или се придизвика статично разтягане на мускулите ( при което просто задържаме дадената поза) или репетитивно повтаряме самото движение на стречинга напред/назад или нагоре/надолу – стречинг, който се нарича динамичен.

 Съществува и балистичен стречинг, който е подобен на динамичния и е известен сред спортуващите, като заляга основно на стреч рефлекса на дадената мускулна група.


Статичния стречинг се използва повече в края на силовата ни тренировка или в дни когато нямаме такава тренировка , поради факта, че той разхлабва много телата ни, отпуска мускулатурата и ставите ни и ни релаксира .Нещо ,което би ни попречило , ако имаме силова тренировка, която изисква съсредоточеност, напрегнатост, стабилност и сила. Точно поради тези фактори, статичния стречинг се използва главно след силовите ни тренировки и през почивните ни дни. Изпълнението на този вид стречинг, се извършва с единично разтягане на даден мускул в дадена поза, при ,което стигаме до леко чувство на болка, задържаме позицията най-често за около 15-30 секунди , след което отпускаме , почиваме за определено време и повтаряме. Статичния стречинг е най-използвания и известен тип разтягане и той е най-подходящ за постигане на максимална гъвкавост на тялото. Това е отличен метод на разтягане чрез, който можете да стигнете до големи стреч постижения като пълен шпагат.

Динамичния стречинг е разтягане с активни репетитивни движения. Тялото преминава от едно положение в други  и това движение се повтаря като се увеличава постепенно обхвата ни на движение. Типичен пример за динамичен стречинг е гръдното флайс-разтягане от стоеж – динамичното разтваряне на гърдите в страни с ръцете и прибирането на ръцете обратно до стартовото положение или пък репетитивно докосване на палците на краката и изпъване на ръцете към небето (toe touch & sky reach). Динамичния стречинг е най-подходящ за разгрявка на тялото преди тренировка, като чрез този стречинг ще подготвим мускулите си за адекватно натоварване. Динамичният стречинг подобрява скоростта, пъргавината и ускорението на мускулите и тялото ни като цяло.

Балистичният стречинг е разтягане, което използва инерцията създадена от ускорението на разтяганите части от тялото, за да ги разтегне до граници извън нормалния обхват на движение , след, което разтяганата част от тялото се връща в стартова позиция. При балистичния стречинг е възможно да се предизвика лека хипертрофия на мускулната маса на разтяганата мускулна група – от този тип стречинг може да се покачат мускули, според някои експерти. Лично аз не мисля, че от нещо подобно можем да качим сериозна мускулна маса, но на малка разлика определено може да се надяваме. Пример за балистично разтягане – клиента ни ляга на кушетка пред нас при, което вдигаме единия му крак директно към тавана, опираме вдигнатия му крак към торса ни, стабилизираме крака му с ръка, като експлозивно и динамично се натискаме крака в посока към торса на легналия клиент, като обикновенно след няколко повторения , когато кракът вече е разтегнат – повтаряме още няколко леки, къси пружиниращи движения, които ще спомогнат допълнително за подобряване на стреч рефлекса , който ще помогне за по-силна контракция на мускулите при силовите тренировки на клиента. Балистичния стречинг не трябва да се бърка с динамичния стречинг и той не подобрява особено много гъвкавостта на мускулите, подобно на статичния стречинг.

Лично аз почти никога не практикувам балистичен стречинг. Обичам да правя статичен стреч след силова тренировка ако имам време, ако не правя статичен стреч през следващия ми почивен ден. Динамичен стречинг прилагам абсолютно всеки път задължително преди тренировка, за да се загрея максимално , да подобря мобилността си и да предотвратя максимално контузването си.

Ползите от стречинга, без значение кой тип стречинг ще изберете, са много. Най-много обичам да се разтягам поради успокояващото чувство, което разтягането предизвиква у тялото и ума ми. Много често не осъзнаваме колко стегнато става тялото ни поради всекидневния физически и ментален стрес на който сме подложени – мускулите ни се вдървяват, от където идват разни телесни изкривявания и последвалите ги болки (като болки във врата, колената, кръста, гърба, раменете и т.н.) Разтягам се не само за да предотвратя всичко това и, за да се възстановя от тежките ми тренировки, а и ,за да отпусна максимално мускулите си, което се отразява и на нервната ми система, и впоследствие на ума ми и настроението ми. След един добър половинчасов целотелесен стречинг се чувствам като нов човек – все едно съм бил на масаж или на спа. Мисля, че 80% от хората, които правят стречинг го правят ,за да се възползват точно от тези положителни ефекти. В някои спортове, естествено се прилагат активно и другите видове стречинги, но в ежедневието си почти не виждам хора, които да правят балистични разтягания , а хората , които правят динамичния стил стречинг по залите, го правят по-скоро от някаква ритуалност , без да са твърде стриктни и последователни в движенията си и изпълненията им. Просто правят разни кръгови размахвания напред назад с ръцете си, знаейки, че това ще ги разгрее по някакъв начин, което предполагам ,че пак е по-добре от нищо. Освен , че ме успокоява, стречинга подобрява значително гъвкавостта ми, помага ми да се движа по-плавно и по – леко в ежедневието ми.

Както при всичко друго и от стречинга може да има негативни последици. Ако прекалявате със стречинга , има голям шанс да се контузите като преразтегнете или скъсате разтягания мускул директно. Това е най-типичната контузия, която се случва при хора които се преразтягат. Ако пък се разтегнете прекалено много преди тежка силова сесия във фитнеса – има шанс поради увеличения обхват на движение, да скъсате мускул или да се контузите по друг подобен начин , защото тежката щанга отива на места на , които тялото в не-разтегнато състояние не би и позволило да отиде. Новото , тежко натоварване на това ново място напряга мускулите, коснатата система и съединителната тъкан прекалено много, което много често резултира в контузия.Освен контузиите, стречинга може да ви навреди и по друг начин. Много хора разполагат с група от мускули , които са свръх стегнати и с група от мускули, които са свръх отпуснати. Тези хора не са запознати с този факт и разтягат всичките си мускулни групи наравно, дори тези, които са свръх разтегнати и отпуснати. Както споменах по-горе, вече съм писал статии на тази тема – можете да ги прочетете. Ако разтягаме мускул, които и без това вече е разтегнат, тялото ни може да се изкриви още повече, до момент в който изкривяването може да се окаже почти непоправимо. Типичен пример за това са стегнати мускули в задната част на врата и отпуснати мускули в предната част на врата , което създава едно положение на главата наречено Изведена Напред Глава. Ако продължим да разтягаме мускулите в предната част на врата си и да тренираме мускулите в задната част на врата си, можем да си мислим , че допринасяме към развитието на физиката си, но в случая положението ни ще се влошава все повече и повече.

За да се избегнат всички тези всевъзможни проблеми, трябва да ви се направи преглед и да ви се изготви специализиран тренировъчен, хранителен и стречинг режим въз основа на типа тяло с , който разполагате и физическото ви развитие. Аз мога да ви помогна с всичко това.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.