№ 48 – КАК СЪДИИТЕ СЪДЯТ НА ЕДНО СЪСТЕЗАНИЕ КОЙ Е ПО-ДОБРИЯТ КУЛТУРИСТ?Въпрос, който ми е задаван не един път. Културизмът е странен спорт – не е толкова очевиден, колкото е футболът, или конните надбягвания, например. При футбола победата е очевидна, дори от публиката – с просто око се вижда кой е вкарал повече голове, от което се решава кой отбор е победител. При конните надбягвания, или плуването – който състезател мине пръв финиш линията – той е победител, кратко, просто и ясно. Но при културизма (или бодибилдинга) нещата са МНОГО по-сложни и на пръв поглед не може да се каже кой е победителят веднага. В света на културизма съществуват различни федерации с различни правила, в които се състезават различни категории културисти , в различни дисциплини – мъже и жени, с различно тегло.  Срещат се състезатели, тежащи 50 , 100 и 150 килограма, зависи от категорията и зависи от основната дисциплина на състезанието – то може да бъде брутален мас-монстър бодибилдинг шоу от типажа на тежките категории на Мр.Олимпия, но може и да бъде далеч по-нормалните Male Physique, или разни натурални състезания, при които не се гледа толкова мускулната маса, колкото се гледа при Олимпийците. В различните дисциплини се гледат и оценяват в различна степен различни неща – но в общи линии нещото ,което обединява всичките тези дисциплини под флага на бодибилдинга е общото – а то е способността на културиста да извади на сцена специфично количество чиста мускулна маса, гарнирано с добра кондиция, симетрия на мускулите, нисък процент подкожни мазнини и ,общо казано, колкото се може по-перфектен и завършен външен вид – всичко представено чрез позиране по всевъзможно най-плавен и приятен за окото начин. На човешки език – следи се кой културист е най-мускулест, най-изцепен, или релефен и кой може да покаже тялото си на публиката по най-добър начин. Естествено, както съм писал и продължавам да пиша в почти всяка една статия – много от тези фактори се контролират главно от гена – този феномен особено може да се забележи в тежката категория на overall олимпийците, които са НА АБСОЛЮТНО ЕДНО И СЪЩО НИВО НА РАЗВИТИЕ, но единственото, което пречи на единия от двамата финалисти на края на състезанието да вземе златен медал, е нещо съвсем мъничко и хипотетично незначително – като съвсем малко по-сплескани външни рамене , или генетично по-зле наредена преса – нещо , което няма как да се поправи. Нечестно, нали?
Говорете ми…
Както и да е – когато състезателите излезнат на сцена, след множество приготовления, дълги месеци на изтощаващи режими, обилно мазане с олио и боя за фалшив тен – те биват съдени от съдиите и всяка отделна поза на дадения спортист поотделно бива оценявана с брой точки от съдиите. Накрая на състезанието, културиста с най-много точки печели първо място, след като “ избие“ конкуренцията си. Както казах, този спорт е съвсем различен от другите спортове и тук това кой ще победи се определя от съдии, а понякога крайният резултат е доста спорен. Много често хора, които не са заслужавали златото, са го взимали и никой не може да направи нищо по въпроса, просто защото съдиите така са решили. Друг път, хора които са заслужавали златото не са го взимали (като Кевин Леврони, Лий Прийст, или Флекс Уийлър). В обши линии – това е гадното. Двадесет човека на сцената изглеждат по един и същи начин, но в крайна сметка генетиката им определя почти изцяло това, кой с какви точки ще слезе от сцената. Не казвам, че генетиката е изцяло всичко тук, но както и при самите тренировки – тя играе почти цялата роля на сцената. Колкото по-добър ген има човек – в толкова по-добра кондиция ще излезе на сцена и ще му е по-лесно да спечели. Мога да дам много примери.  Сега обаче ще ви дам няколко примера, относно някои неща, които се ценят високо от съдиите на едно подобно състезание. Тези неща са следните:
–          Изпъкнал трапец ,избутващ врата напред ,одебелявайки го, в следващия, момент разцепвайки рамото на две с долната си част.
–          Големи , кръгли, съразмерни, изцепени и оформени рамене, които се делят перфектно от трапеца и гърдите, както и чийто глави да се делят перфектно една от друга – предната, средната и задната.
–          Перфектно и съразмерно развити ръце с видима, но не прекалено голяма венозност, изпъкнал бицепс с голям връх, трицепс, разцепен на 3 като подкова, с брахиалис, разделящ ръката на две, стигайки до брахиорадиалиса от който надолу продължава съразмерно развита предмишница. Тези мускули трябва да бъдат перфектно разцепени, или по-скоро отделени, от раменните мускули, за максимален ефект.
–          Големи , плътни и масивни гърди – и трите части на мускула трябва да са развити максимално – горни, долни и средни гърди. По средата на гърдите е желателно да има разделителна линия, а долната и външната част на гърдите трябва да са отделени от корема и сератуса, а не да се сливат с тях – това е показател за наличието на много мускулна маса и добре развита мускулатура. Под тях е добре да има голям , мощен гръден кош, а между коша и гърдите да има добре развити сератуси.
–          Всичките гръдни гореизброени мускули трябва да се преливат рязко в коремните мускули,  чиито части трябва да са перфектно разделени една от друга, мускулести и достатъчно релефни – горните коремни мускули (или плочките), долните коремни мускули (или адонис белта) , както и косите/странични коремни мускули, които държат торса ни изправен и му помагат да се върти.
–          Под подмишницата трябва да стърчат два мускула , в чийто глави се впиват сератусите от по-горе като пръсти на ръка – това са перките, или латисимус дорси мускулите.
–          В задната част на гърба има множество мускули – горна и долна част на трапеца, които трябва да се отделят перфектно един от друг и от ромбоидите (мускул на гърба), задното рамо, впиващо се близо до тях, след което края на долната част на трапеца трябва да свършва в гръбначните еректори, които продължават надолу до основата на кръста и създават така желания мускулест кръст, приличащ на коледно дръвче (christmass tree).
–          Всички тези мускули, погледнати отзад, трябва да се отделят от широките големи гръбни мускули в двете краища на самият гръб, които трябва да са съразмерно и много широки , създаващи илюзията за голям кобра V- образен гръб, наподобяващ Гръцка статуя.
–          Пускайки се надолу по кръста стигаме до задника, или научно казано до глутеусовите мускули, които трябва да са максимално изчистени и стегнати до съвършенство, които при стягане да заемат бътърфлай форма (форма на пеперуда). Продължаваме надолу по краката и глутеуса трябва да се отдели от мускулите по задната част на крака, наречени заднобедрени мускули (или hamstrings). В края на тези хамстрингс има един сърцевиден мускул ,наречен прасец, който трябва да се отдели перфектно от тях и да бъде разцепен на две с линия, подобно на задните бедра над него.
–          От предната част на крака имаме четириглава мускулна група , наречена квадрицепс , която е най-силната мускулна група в тялото. Всяка една глава на тази мускулна група трябва да бъде перфектно отделена една от друга и да се спуска надолу по крака, докато стигне коляното.
–          Всички тези мускули трябва да са развити в перфектен баланс, както казах – иначе, ако има една мускулна група, която е свръх развита – това може да впечатли кварталните батки, но съдиите ще го сметнат за диспропорционалност и могат да отнемат точки за подобна несъразмерност. Гледа се релефа, перфектното отделяне на мускулите един от друг, твърдостта , кондицията и общият баланс , съразмерност и симетрия на цялата физика. Отделно точки могат да бъдат прибавяни и отнемани за много фактори – като лошо представяне, недобър тен, разтечена боя и олио , водна задръжка и т.н. Прибавяни точки могат да бъдат получени на второ четене след повторно сравнение на дадена мускулна група ,или цялостна поза. Няма да изпадам в подробности относно това как протича едно състезание, или какви са основните разлики между състезаващите се в различни категории и дисциплини спортисти. Някои са с прашки, някои с къси гащи. Някои жени са с бикини, други са с прашки. Някои жени са боси, някои с токчета. Някои жени в определени категории ползват бижута, други не ползват. На места се гледа повече мускулната маса , на места релефа. Има безброй фактори, които се оценяват, но както казах основата в общи линии е една.
–          На привършване ще кажа, че културизмът е брутално готин спорт…за жалост прекалено корумпиран от подкупни съдии и прекалено развален от културисти, които взимат стероиди. За мен като натурален бодибилдър е почти невъзможно да се пусна в този спорт и да се изхранвам от него, защото дори в повечето натурални състезания е бъкано с културисти, използващи стероиди. За стероидите съм писал не един път, прочетете статиите. Кел файда колко си добър и в каква кондиция си , и колко си честен като си излязъл натурален, като тоя до тебе ще те издуха ,защото има 200 пъти повече хормони от теб в тялото му. Просто с годините се изгуби възможността нормалният трениращ мъж да излезе на подобно състезание. Възпрепятстващите го фактори като корупция, стероиди и финанси са прекалено много. Това не пречи да се наслаждаваме на спорта, да се мотивираме (налагайки си здравословни граници) от тези спортисти, и да водим една борба с надеждата, че някой ден този спорт ще се завърне изцяло към корените си на натуралните и красиви физики.
–          Искате да постигнете максимално развита физика – просто за спорта, за фотосесия или за състезание? Свържете се с мен. Аз съм човека за тази работа!
–           

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *