№ 90 – ТЕЛЕСНОТО ОКОСМЯВАНЕ В СПОРТА – ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ

Телесното окосмяване…а, да… тази дебатирана на дълго и на широко тема в България през последното десетилетие. През последните 10-тина години се наложиха множество трендове и при мъжете и при жените в сферата на телесното окосмяване. През 80-те години и в България и по света е било общоприето и жените (и мъжете най-вече) да имат по-сериозно телесно окосмяване, на , което не се е обръщало особено внимание ,както в днешно време. Повечето екшън звезди, музиканти и мачо личности от 70-те и 80-те години винаги изваждат на показ една доста космата гръд , което е било символ на мъжество и сексапил. Визуалните и модните течения през последните десет години налагат тотален обрат относно телесното окосмение от 80-те години в България – тогава мъжете са ходили масово без брада, с дълги коси и със силно телесно окосмяване. В днешно време мъжете в по-голямата част са в пълен контраст – ходят с бръснати глави, с дълги бради и с премахнато телесно окосмение.

Естествено, както при всичко друго в този свят – масата е разцепена относно мнението си по този въпрос. По-консервативната и възрастна част от населението е строго против премахването на телесното окосмение, като по-младата част е малко по-разкрепостена и разчупена относно гледната си точка за това деяние и много често можем да я видим с гладко избръснати тела по плажове и в нормалното ежедневие. По мое мнение , няма правилна гледна точка относно въпроса по окосмяването. Ако има мъже ,които искат да премахнат космите по тялото си – не виждам такъв проблем. Ако има мъже ,които искат да оставят космите по телата си – пак не виждам проблем. Въпроса е почти изцяло визуален в общи линии, така ,че според вкуса на всеки. При жените е прието ,че телесното окосмяване трябва да е сведено до минимум. Освен визуалния ефект ,който има телесното ни окосмяване, то има и няколко физически ефекта. Окосмението по телата ни по принцип е създадено за да ни пази по-топли  и е доказано, че по-косматите хора са по-защитени от студа и от измръзване. Окосмението е вторичен полов белег,  който има особено различие при двата пола. Поради наличието на повече тестостерон при мъжете, мъжете имат по-сериозно телесно окосмение от жените – и по телата, и по лицата си. Има и жени страдащи от разлини хормонални отклонения. В такова състояния тези жени получават по-сериозно окосмяване по лицата и телата си, така, че – според окосмението по телата на хората можем що-годе да преценим хормоналното им състояние.

Това са основните ефекти, които окосмяването имат върху телата и външния вид на обикновения човек. При спортистите, естествено, положението с телесното окосмяване е съвсем различно. Ще обърна внимание на два спорта , при ,които наличието на телесно окосмение е нещо противопоказно – културизма и плуването.

Първо , относно културизма:
Културизмът е спорт при, който група от състезатели се съревновават един срещу друг на сцена, под светлините на прожектора. Всеки един от тези културисти се старае да демонстрира наличието на колкото се може по-голямо и качествено наличие на мускулна маса. Накрая, въз основа на оценките получени от съдиите, се обявява победилят в състезанието, както и културистите заели по-задните места. За да се прецени обаче кой културист има повече и по-качествена мускулна маса, дадения спортист трябва да изчисти напълно телесното си окосмяване, без , което мускулите и сепарацията по тялото му няма да могат да се видят. Следователно , писан закон е , че всеки културист ,който има амбициите да се качи на сцената и да се състезава, трябва да премахне телесното си окосмяване напълно. Прическата и брадата на тези културисти също не трябва да са прекалено дълги , за да не грабват вниманието на съдиите, което трябва да пада основно върху физиката на тези културисти. Една много дълга брада или много дълга коса може да скрие гръдните и гръбните мускули на културиста, което може автоматично да го постави на последно място в състезанието. Въпреки невярното набиразо скорост мнение у нас, че има нещо “педалско“ в премахването на телесното окосмение, само защото жените главно го правели – аз ще се изправя срещу това мнение. Просто защото то е абсолютна глупост. Само защото жените го правят, не значи , че и мъжете не могат да го направят. Те и жените пият вода, и какво от това? Мъжете не могат да пият вода ли? Ако искате направете и пиенето на вода “педалско“. Не мисля , че има нещо нередно в премахването на телесното окосмение или нещо “педалско“. Напротив , мисля, че то е нещо напълно нормално, без което нито един културист не би могъл да изгради кариерата си. Погледнете Арнолд Шварценегер , може би, най-големият мачо и екшън герой за последните 40 години. Защо не кажете същото нещо за него? Защото не можете. Защото това дали си истински мъж не зависи от телесното ти окосмяване – зависи от това дали имаш сърце и дали се държиш като истински мъж, както ми каза великия Кевин Леврони на срещата ни. С две думи – щом Арни, един от най-големите мъже на тая планета, ходи цял живот гладко-избръснат – значи това не е проблем – значи, че можете и вие да направите същото ако ви харесва, без да се притеснявате.  Особено ако се занимавате с фитнес или културизъм – премахването на телесното ви окосмение е нещо почти задължително, особено ако искате да забележите и да проследите качествено прогреса си или пък имате амбициите да се състезавате. През живота си не съм видял космат фитнес модел или културист на сцена.

Второ, относно плуването:
От плуване разбирам много малко, само основите. Обаче на времето дружах с много плувци. В гимназията повечето ми съученици бяха много добри или професионални плувци, които през цялото време премахваха телесното си окосмение и се поддържаха гладко избръснати/епилирани. Помня, че водих разговор с един от тях по онова време и той ми сподели ,че плувците премахват телесното си окосмение, защото това ги прави по-бързи във водата. В спорт, в който всяка стотна е от значение и в който понякога тя може да бъде разликата между златото и среброто, всеки един трик ,който би помогнал с по-бързото преминаване през водата от точка А до точка Б се използва, включително и премахването на телесното окосмяване.

Както виждате, телесното окосмяване може да е от изключително значение. При хората, които не са спортисти, разликата между наличието му или липсата му е почти изцяло визуална . При спортистите обаче , положението е съвсем различно. Разликата между това да имате косми по тялото или да нямате, може да ви коства победата.

Моето лично мнение по въпроса е, че всеки трябва да преценява за себе си. Аз самият съм спортист и за мен едно обезкосмено тяло е много по-красиво и естетически изглеждащо от едно необезкосмено. Гледайки го от тази гледна точка, лично аз се старая да се обезкосмявам колкото се може по-често, въпреки ,че има периоди в, които обичам да си пускам косми по тялото за разнообразие. Прическите ми варират много често – ходил съм с боядисани пънкарски гребени, с бодлички, с бръсната глава, с фейд, с дълга коса, с плитки, с единична дълга плитка отзад на главата ми като конска опашка, с нормалната момчешка прическа по образец на СССР , както бяхме подстригвани всички момчета до 2005-6, преди да навлезе западната идеология и да ни предложи повече различни вариации за оформяне на прическите ни. Пробвал съм всичко в тази сфера, в общи линии. През последните 10 години нося почти изцяло дълга, пълна брада – но съм си я оформял по всякакъв начин – катинарчета, бакембарди, мустаци, чин страйп както и гладко обръснат. По мое мнение – мъжете изглеждат най-добре с пълна , гъста, оформена брада. Естествено, в тази сфера няма писано правило. Всеки може да оформя лицевото и телесното окосмение както си иска, но ако сте спортисти, трябва да имате всичките гореупоменати фактори предвид – особено ако смятате да се състезавате.

Без значение каква е гледната ви точка по въпроса – дали сте за или против телесното окосмяване, аз мога да ви помогна да постигнете физиката на мечтите си. Без значение дали сте космат/космата или гладко обръснат/обръсната – една добре оформена физика определено ще подобри цялостната ви визия , което може да се постигне само с правилно изградени хранителен и тренировъчен режим. Свържете се с мен и да започваме веднага.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *