ТРЕНЬОРИ БЕЗ ЛИЦЕНЗ, ДИПЛОМА И ОБРАЗОВАНИЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКАТ ДА ПРАКТИКУВАТ ПРОФЕСИЯТА.

СТАТИЯ НОМЕР #260.

Да, казах го.
Не ме интересува че еди кой си изглеждал 100 пъти по-добре от мен. Ако иска и 1,000,000 пъти по-добре от мен да изглежда. Няма ли издържаното знание относно дадените аспекти на физическото ви развитие пред специфичните органи – този човек не трябва да има лиценз да практикува своята професия като такъв , защото точно това е положението навсякъде в здравната сфера, и особено в медицината. Къде сте видяли физиотерапевт или хирург без лиценз? Къде сте видяли зъболекар без лиценз и диплома? Без значение колко е добър този специфичен хирург, бихте ли отишли в някое мазе , в някой блок да се подложите на животозастрашаваща операция, или в някой гараж? Не. Вас няма да ви интересува този хирург колко е добър – ще отидете при този в болницата, който е доказано добър. Такова е и положението в множество други сектори.
Ама еди кой си имал страшни познания по право . Еми ок – това че има дадените познания не го прави адвокат. Положението, естествено стои по друг начин в други професии, за които реално не ти трябва официално образование и издържана диплома обаче в здравната сфера – лекарската , треньорската и физиотерапевтичната професия наличието на такъв лиценз трябва да е задължителен – защото не само клиентите на подобни хора без образование страдат от това, защото са били подлъгани (хиляди примери съм ви дал за схемите, които се въртят във фитнес сферата – прочетет ги, ако сте ги прескочили) – хем това е обида за хората , които сме хвърлили десетки хиляди левове в образованието си, и сме приравнявани с “кварталния специалист“ който, видиш ли, по негови думи е бил точно толкова добър, че и по-добър от нас.

Абе хора, този аргумент, пак казвам, ще издържи ли в съда? Какво ще стане ако всеки започне да се самоизявява като голям специалист в абсолютно всяка една сфера? Не че мейнстрийм образованието по света е стока, училищата не струват 5 стотинки, университетите също са трагични – но има много частни образователно центрове от които реално излизата подготвени специалисти за дадената сфера. Има сфери в които такова образование е напълно задължително по мое мнение – тук не става въпрос за това дали касиерката има диплома или бетонобъркача , знаете за кои професии говоря. Какво ще стане ако адвоката цъфне утре на дело и каже “Абе аз съм перфектен в работата си , имам железна логика – дайте да си защитя клиента, нищо че нямам лиценз, изслушайте ме и ще видите“? Какво ще стане ако ви спре униформен полицай на магистралата и ви каже “Абе аз не съм наистина полицай, ама имам много приятели полицаи от които съм научил много за професията, гледал съм много филми за полицаи, изчел съм една-две книги и вече знам достатъчно закона, че да те глобя или да те закопчая“? Какво бихте отговорили на тези хора?

Именно – че като нямат лиценз, нямат правомощията да вършат това, което вършат – и да си гледат работата, защото това са сериозни въпроси. И не говоря за прост лиценз – някоя дипломка извадена за 2-3 дни , колкото да имаме нещо зад гърба си. Говоря за истински, държавно регулиран лиценз ПО СТАНДАРТ.

А въпроса за здравето ви не е ли достатъчно сериозен въпрос?
Фитнес треньорите не правят някакви детски тренировкички с дъмбелчета и някакви спортни занимания за развлечение (казвам сериозните треньори, въпреки че има и сертифицирани такива, които не знаят на кой свят се намират) , а правят сериозни, терапевтични тренировки и хранителни режими , които се занимават с общото здраве и развитие на всеки един човек – те са нещо като първоначално ниво физиотерапевти и специалисти по спортно хранене/диети, без да са доктори. Те са специалисти по натрупване на мускулна маса, раздвижване, горене на подкожни мазнини – влизане във форма , в общи линии. Това е пряко свързано с нашето здраве – тогава защо тази професия все още в България и в много други страни не се взима на сериозно? В Англия НЯМА ШАНС да те наемат за треньор в някоя фитнес зала без да имаш сертификат за тази работа, без значение колко си здрав, колко години опит имаш в културизма и колко позитивни трансформации имаш зад гърба си – и Мр.Олимпия да си – все тая. Дори да си добър спортист, това не значи че си добър треньор. А дори и да си и двете – трябва да има начин да се докаже и че имаш позволение да вършиш това, което правиш за да има някакво мерило за стандарт и качество в тази индустрия – иначе, може да се случи така, че един никаквец, без никакви знания и сериоен опит, да се провъзгласи за треньор, и да заеме позицията, която е била предназначена за теб, някъде в индустрията.

Може да звучи максималистко, обаче това е реалността. И не го казвам от злоба – казвам го от чиста грижа за индустрията – защото титлата треньор започна да се взима за подигравка – всеки започна да се самопровъзгласява за треньор или за инструктор , а малцина са тези, които могат да си вършат работата добре. Ако индустрията не се централизира – тогава ще се разпадне, защото в сферата в която няма някакъв ред и дисциплина – там не може да има развитие и растеж. Пак казвам – не че наличието на диплома ще покаже кой е кадърен и кой не е – всеки може да си купи диплома или да препише на изпит. Но и в сферата по взимането на диплома ако се изчистят тези проблеми, тогава и образованието ще е сигурно и ще е качествено, и треньорите ще са добри. Докато не се наложи задължителното образование и някакъв вид официален лиценз на високо ниво в сферата, ще продължаваме да виждаме никнещи като гъби треньори които не правят разлика между пауърлифтинг, стронгмен и бодибилдинг, и ще продължаваме да виждаме недооценяването на истинските, можещи, сертифицирани треньори, които държат истината в ръцете си, но не получават светлината на прожекторите, която е заета да осветява разни карикатури. В други сфери подобна практика няма да е нужно да се наложи, но тук, положението вече е плачевно, и започва да изисква все повече и повече подобна реформа да се случи. Иначе се цакат и едните, и другите.

Аз , от своя страна, с моя опит и лиценза ми , мога да ви вкарам в максимално най-добрата форма на живота ви. Обадете се сега на телефон 0882 662 603 , за да получите своите индивидуални хранителни и тренировъчни режими, чрез които ще влезете в най-добрата форма на живота ви.

Очаквам ви.

Прочетете още…

2 Коментари

 1. Михаела

  искам да се включа в вашия екип и да си изкарам необходимата клафикация

  Отговор
  • Ivan Demirevski

   Квалификациите, които има екипът ни са или от държавно образование (университети) или от интернационални академии. Моля свържете се с мен на личният ми и-мейл demirevski94@abv.bg за бъдещата ни кореспонденция.

   Отговор

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.