№ 51 – ТРИТЕ СОМАТОТИПА ТЯЛО – ЕКТОМОРФ, МЕЗОМОРФ, И ЕНДОМОРФ

Дами и господа, това което виждаме на снимката са трите основни типа тяло към, които графи попадат голяма част от световното население. В тази статия ще обърнем внимание на всеки тип по отделно и ще видим дали има такова нещо като комбинация от два ,че дори и от трите типа тела.

  Първият тип тяло е ЕКТОМОРФНИЯТ. Той е характеризира с : нисък процент подкожни мазнини, тесна костна структура, нисък процент мускулна маса,  ниско лично тегло. Външният вид на тези хора се диктува главно от свръх забързаният метаболизъм на тялото  и пригодеността на мускулите му да използват различна енергийна система  от тялото , както и от червени мускулни влакна, които са пригодени за продължителни движения на дълги разстояния. Това са основните фактори ,които придават на собствениците им ектоморфен тип тяло. На човешки език – тялото им смиля храната прекалено бързо и съставките от нея не се усвояват напълно. Анаболните процеси в тялото не са много високи и тялото е в състояние на постоянна хомеостаза. По принцип тези хора не изпитват много глад. Поради тези фактори – на тях им е много трудно да покачат килограми – нещо, което обичайно всички те излишъкът от неусвоените мазнини , обаче може да бъде натрупан около вътрешните органи , моето е изключително вредно за здравето им . Хората с този тип тяло не трябва да правят много кардио, а трябва да наблегнат на правилния хранителен режим и здравото вдигане на тежести, за да предизвикат мускулна хипертрофия и да активират всички анаболни процеси на тялото им , за да постигнат така желаната атлетична форма. 
Вторият тип тяло , това е МЕЗОМОРФНИЯТ . Този тип тяло е най-благоприятен за фитнес и бодибилдинг (в обши линии за повечето спортове), поради факта ,че тук всичко е балансирано в едно перфектно равновесие. Метаболизма работи перфектно, тялото поддържа нормален към нисък % подкожни мазнини , без особено значение от диетата на дадения човек, както и голямо % мускулна маса. Обикновенно шампионите по културизъм и фитнес моделите са мезоморфи, или смесица между мезоморфи и ектоморфи , или мезоморфи и ендоморфи. Тези индивиди ще дръпнат максимума от всичко което правят , дори без да си дават брутален зор , какъвто трябва да си дават ектоморфите и ендоморфите. Могат да постигнат уникални физики без много труд в кухнята и в залата. Нещо, което на ектоморфите и ендоморфите ще отнеме много повече време. Цялата храна, която поглъща мезоморфа се усвоява на максимум  и всичко отива точно разпределено на точните места, обикновенно няма излишъци ,които да се превръщат в подкожни мазнини. Този тип тяло ще благоприятства много от класически културистки режим на хранене и високо интензивни тренировки с тежести, със спонтанни кардио тренировки. 
Третият тип тяло е ЕНДОМОРФНИЯТ.Този тип тяло се характеризира с висок процент подкожни мазнини , лесно надебеляване и по-високо ниво на мускулна маса от ектоморфният тип. В повечето случай или черният дроб или панкреаза на този вид хора не работи добре, или имат някакъв хормонален дисбаланс подкрепен със заседналия им начин на живот, лоша костна структура и неблагоприятни мускулни влакна за културизъм, всичко това подкрепено от лоша диета. Но дори да се изчистят всичките тези проблеми – ако същият човек се върне към ставите си навици след известно време, тялото му ще се върне обратно към старото си състояние малко или много .Нещо, което не се случва при мезоморфите. Този тип тяло трябва да работи най – здраво .Тук трябва да се спазват строги хранителни режими с точния калориен излишък и точния дефицит в различни периоди, стриктни и разнообразни кардио тренировки вариращи от високо – интервално кардио като спринтове и каране на колело на дълги разстояния.  Освен това, тези индивиди трябва да наблегнат много здраво на вдигането на тежести , за да изградят колкото се може повече чиста мускулна маса ,да забързат метаболизма си и да оправят пропорциите си. 


С вас разгледахме трите основни соматотипа тяло и разбрахме ,че и трита се различават един от друг, но в крайна сметка оптималното решение за всички  е едно и също – кардио, вдигане на тежести и пазене на хранителен режим. Различна може да е само целта на различните типове тяло – единият иска да качи килограми , другият обичайно да свали, третият просто да прогресира с това което има , от където идват дефицитите и излишъците на калориите в менютата им. 


Трябва да знаем обаче ,че има и смесици между тези три типа тяло, като :
-екто-мезоморфи
– мезо-ендоморфи
– ендо-ектоморфи
-ендо-мезоморфи
– мезо-ектоморфи
 и т.н… 
Всеки си има плюсовете и минусите, но най-неблагоприятния и труден за оправяне от абсолютно всички различни видове тела е екто-ендоморфния (или слаб-дебел, на англ. Skinny Fat). 
Екто-ендоморфния има слаботелесната структура и липса на мускулна маса, като ектоморфа, но има и високия процент подкожни мазнини, като ендоморфа. Катастрофална комбинация, но не и невъзможна за оправяне. Прочетете статия № 1 – в нея съм описал мойто пътешествие и препядствията ,които срещнах по него, като човек който започна с базов ген на екто-ендоморф. Там съм описал цялостната ми трансформация и успех, от която ще попиете много полезен материал. 
Ще привърша с това, че без значение с какъв тип тяло сте – трябва да работите здраво. Не един път съм писал как мезоморфите издевателстват с ген си и лъжат масово своите клиенти( ектоморфи или ендоморфи) ,че могат да станат като тях за отрицателно време с тяхните усилия, с целта на това да си пълнят джоба . Изобличаването на  тези издевателства е основната ми задача във фитнес света . Следователно трябва да се научите да гледате хората , които имат сходен ген ,като вашият и да черпите от техният опит .
Както казват хората – не питай старило, питай патило. Колкото и да си стар и колкото и време да си тренирал в залата – ако си мезоморф, няма как да знаеш през какво са минали ендоморфите и ектоморфите .Особено тези с хормонални проблеми, а в този сектор – те са МНОГО.  В графата на здравоработещите слагам и мезоморфите, защото много често се случва един феномен ,който много обичам, – мезоморф, изпаднал в зона на комфорт, губи всякаква мотивация и хъс за по-нататъшно развитие и спира да увеличава интензитета си в залата от чист мързел и задоволство. В следващия момент до него изниква ендоморф, който след около 2 години тренировки тотално го размазва, а след още няколко години стига нива на развитие далеч над тези в, които се намира мезоморфа. Не се изпукайте, без значение от това кой соматотип е вашето тяло. Ако сте мезоморф – възползвайте се от това и станете истински професионалисти. Само не пестете истината на тези с по-ощетен ген и споделяйте реалния си опит с хората, вместо да им вдъхвате фалшиви надежди. Тези фалшиви надежди могат да са успешен кикстарт за тях, но обикновенно тези кикстартове завършват катастрофално.
Имате нужда най-сетне да получите работещи и специализирани хранителен и тренировъчен режим? Давайте ,свържете с мен веднага във формата ,а безплатна консултация . Очаквам ви ! Беше ли полезна тази статия ? Очаквам вашите впечатления и мнения като коментар . Ще съм благодарен ако споделите тази статия , за да спре заблудата сред човечеството .
 Искрено ваш , Иван Демиревски 🙂

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *