ТРЯБВА ЛИ ЖЕНИТЕ ДА ПРАВЯТ НЕЩО РАЗЛИЧНО ОТ МЪЖЕТЕ ВЪВ ФИТНЕСА – ЗАЩО ОБРЪЩАМ ГЛАВНО ВНИМАНИЕ НА МЪЖЕТЕ?

СТАТИЯ НОМЕР #256!

За читателките ми може би е малко дразнещ факта, че в писанията си винаги се обръщам в мъжки род към всички, давайки почти ексклузивно мъжки примери и мъжки случаи в статиите си, наблягайки основно на покачването на мускули отколкото на ‘‘стягането‘‘ за което обичат да слушат жените.

Мили дами, мъжкият и женският фитнес са почти едни и същи. За това не си правя труда да давам абсолютно навсякъде женски пример, барабар с мъжкия – за каквото и да става на въпрос.

Защото в почти всеки един случай – това което важи за мъжа – важи и за жената. Човешкото тяло действа на почти един и същ принцип в сферата на физическото развитие – естествено имайки факта, че женското тяло е пълно с естроген, което натурално го прави по-слабо, а мъжкото тяло е пълно с тестостерон което натурално го прави по-силно и мускулесто. Тук винаги е наставало голямо объркване, при което жените си мислят че ще заякнат колкото мъжете, ако вдигат тежко колкото тях. Те си мислят,че тялото им ще реагира по начина, по който реагира едно мъжко тяло. Тази гледна точка, обаче, е много далеч от истината, както съм доказвал стотици пъти. Истината е , че жените трябва да правят почти същото като мъжете – в общи линии – да пазят подобен хранителен режим и да се разбиват от тренировки – според типа си тяло – удряйки всяка мускулна група адекватно, с точните упражнения, хранейки се с точния хранителен режим, чрез които похвати жената ще покачи мускулна маса и ще се стегне в определена точка на тялото, а в другата ще свали подкожни мазнини, за да стане физиката и балансирана , секси и естетична. Рядко има такива жени с генетика предразположена по-добре към покачване на мускулна маса отколкото повечето мъже. Ако един мъж и една жена се хранят и тренират по абсолютно един и същ начин, жената няма да стане широка в гърба като мъжа, например, но ще развие адекватно количество мускули в областта , които ще я направят да изглежда ЕСТЕТИЧНА, но не прекалено-културистко здрава по МЪЖКИ. Този процес, както съм казвал стотици пъти е бавен, и няма как една жена да стане “прекалено мускулеста“ за седмица или месец дори. Процеса по орелефяване/стягане/заякване е супер бавен при жените, така че те не трябва да се притесняват от това че ще прекалят. С всяка следваща седмица те ще виждат малки промени по телата си, и няма да бъдат изненадани от нещо извънредно – няма да се събудят един ден с 5 сантиметра в бицепсите, от които да не могат да се отърват до живот.

Точно поради тези страхове, жените търсите нещо по-лекичко, някакъв по-различен подход от този на мъжете в залата – от страх, че ще заякнете прекалено много. Търсите нещо различно – търсите специфично женски фитнес. Мислите си , че ако прилагате мъжкия фитнес при вас, нещата ще загрубеят много.

А истината е една – и женския, и мъжкия фитнес са почти напълно едни и същи. Има къси разлики в хранителните и тренировъчните похвати при двата пола, обаче нещата се припокриват на много голям процент. Точно поради този факт съм си позволил да не покривам ексклузивно във всеки един текст отделния пример за жената – точно защото обичайно мъжкия пример е достатъчен.

За какъв пример точно говоря?

Например за покачването на мускулна маса в ръцете. В някоя от статиите ми за ръцете споменавам създаването на огромни , мускулести ръце. Някоя женичка ще отвори статията, ще види огромните бицепси пръснати от фибри и вени и ще си каже:

 “Оооо, аз няма да правя това което пише тук защото това е ексклузивно за мъже. Ако правя тези мъжки тренировки – ще стана точно като човека на снимката – с 50 сантиметрови бицепси“.

Няма резон в тази логика – колко жени по фитнес залите видяхте с ръце като тези на Арнолд Шварценегер? Нито една, предполагам. Това е защото, пак повтарям, жените не могат да покачат толкова мускулна маса колкото мъжете могат натурално. Следователно, когато в статиите си пиша само и единствено за мъже, и как ако се приложи еди кой си принцип за гръб, този принцип ще даде на мъжа огромен V-образен , мускулест гръб – не се плашете. Във вашият случай това просто ще придаде по атлетичен вид на гърба ви, ще очертае мускулатурата ви, и ще балансира физиката ви по един фитнес начин, но женски фитнес начин. Няма да получите резултатите които мъжете получават , дори да правите това което те правят. Както казах – причината е генетична – най-вече хормонална. Когато прочетете някакъв подобен пример от мен – знайте това. Няма да станете ОГРОМНИ, вие просто ще се СТЕГНЕТЕ. Мисля, че сериозните ми читателки вече са осъзнали това, но реших че най-добрият вариант е да напиша пълна, отделна статия по въпроса , която да е на показ и да е по-достъпна и лесно разбируема за да дамите. Искам да ме разберете защо обръщам главно внимание на мъжете – защото там примерите са по-ясни и по-лесно разбируеми. Там всичко става на едно по-развито ниво – при вас резултата ще е в пъти по-малък, за каквото и да става на въпрос, и финалната ви визия ще е естетична по собствен, женски начин.

Имайки това предвид, можем да пропуснем над 1000 страници материал специфично за женския фитнес, защото в голяма част от него или ще повтаряме същите неща които сме написали за мъжете, защото повечето в сферата се припокрива, или ще повтаряме всичко с последвалото го дообяснение, което ви дадох по-горе.

Следователно, мили дами, можете пре-спокойно да четете мъжки материал за фитнес и дад прилагате мъжки принципи за физическо развитие в тренировките си – ако пък наистина ви е страх от прекалено заякване в горната част на тялото (както ги е страх повечето жени) – тогава за да сте абсолютно защитени в тази сфера , просто намалете обема на работа – пак тренирайте по мъжки, просто правете по-малко серии на брой, докато за долната част на тялото си правете обичайния обем. Експериментирайте за малко , вижте как тялото ви реагира, и се убедете сами в истината. Винаги съм казвал, че целта на момичетата целещи малък прогрес в залата (съвсем леко стягане и щръкване на дупето) и целта на момичетата целещи огромен прогрес (мускулести крака, голямо дупе и т.н.) не се постига с различни средства – най-безмисленото нещо е да си губиш времето с леки “женски“ упражнения като клекове без тежест и леки “женски“ тренировки, мислейки си че ще заякнеш прекалено много. На повечето момичета когато започват тренировки в залата им трябват обичайно 3-4 килограма мускулна маса и сваляне на известни количество подкожни мазнини за да влязат в много добра форма. Никога не съм разбирал логиката на тези жени, избирайки по-леки тренировки за да стигнат до целта си, защото по този начин се бавят. Тези 3-4 килограма мускули за да се стегнеш така или иначе трябва да ги качиш, следователно защо избираш да ги качиш и да се стегнеш по бавния начин, с леки “женски“ измислени тренировки, като можеш да ги качиш по бързия начин, с по-тежки “мъжки“ тренировки, след което просто да ги поддържаш ако не искаш да продължиш повече? Какъв е смисъла да тренираш по женски една година и след тази една година да започнеш само да поддържаш физиката си, като можеш да тренираш по мъжки и да постигнеш същото за 2-3 месеца, след което можеш да започнеш да поддържаш физиката си по същия начин?

Забелязвам , че повечето женски треньорки подхождат точно по този начин с клиентките си, и щях да се гръмна от смях, ако беше смешно. Но то , всъщност, е доста тъжно. Това се получава когато един треньор/треньорка не използва  чиста логика. Наличието на горния начин на мислене при начинаещи момичета и жени е нормално, защото те не са запознати с въпроса. Но наличието на подобно мислене при някой треньор/треньорка е абсолютен показател за некадърността му/и и некомпетентността му/и като треньор – само и единствено поради незнание. Точно заради подобни случаи ви карам да внимавате особено много на кой доверявате физическото си развитие – само защото някой е във форма не значи че знае какво прави, и само защото някой в момента е извън форма не значи че не знае какво прави, примерно.

Така че, мили дами, не търсете “женските тайни на фитнеса“ защото тези тайни, всъщност се намират във “мъжкия“ фитнес. Точно поради това в писанията ми се обръщам главно към мъжете и давам мъжки примери, защото това е единственият адекватен, истински начин на трениране – останалото е губене на време. Не си губете времето , а започнете да тренирате хардкор. Приложете “мъжките“ принципи правилно,  и ще си спестите време и пари, и ще постигнете целите си 10 пъти по-бързо, отколкото да си губите времето с разни “женски“ тренировки, философии и методики. Тествайте всичко сами, погледнете рационално на нещата, и ще видите , че съм прав. Не съм ви забравил – липсата на повече женски статии и писания , всъщност, ще ви помогне много повече отколкото ако имаше такива.

И сега вече знаете защо.

Доверете ми се да ви изготва един хранителен и тренировъчен режим, и ще видите колко съм прав. Свържете се с мен на телефон 0882 662 603 или чрез формата за контакт в сайта ми, за да получите своите индивидуални хранителни и тренировъчни режими , чрез които ще влезете в най-добрата форма на живота ви.

Очаквам ви.

Прочетете още…

НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ “ПРОВАЛИ“.

НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ “ПРОВАЛИ“.

СТАТИЯ НОМЕР #263! През по-голямата част от писанията ми съм ви споделял главно за успешни личности , и техните...

60 ЦИТАТА ЗА УСПЕХ В ЖИВОТА

60 ЦИТАТА ЗА УСПЕХ В ЖИВОТА

СТАТИЯ НОМЕР #262. Дами и господа , фитнесът, въпреки че трябва да заема една от най-важните позиции в нашия живот,...

60 ЦИТАТА ЗА УСПЕХ ВЪВ ФИТНЕСА

60 ЦИТАТА ЗА УСПЕХ ВЪВ ФИТНЕСА

СТАТИЯ НОМЕР #261. В тази статия няма да има много мои лични писания – по-скоро ще ви споделя 100 мотивиращи цитата,...

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.