ВИНАГИ СЕ СЛУЧВА НА МЕН. САМОСЪЖАЛЕНИЕТО И ОТКАЗВАНЕТО.

СТАТИЯ НОМЕР #174.

Този начин на мислене е рецепта за провал. Всеки от нас си е помисля същото десетки пъти през живота си:

“Защо винаги се случва на мен, все на мен се случва, винаги най-лошото се случва на мен“ и всичките всевъзможни разклонения и разновидности на тези изказвания.

Истината е че това изказване е нерационално. То е чиста лъжа. Реално, когато казвате че нещо все ви се случва на вас, вие взимате за опозиционен пример някой свръх позитивен пример от някого покрай вас – например, колата ви се разваля 3 пъти за период от 1 месец, докато колата на най-добрият ви приятел не се е разваляла нито един път за последните 3 години. И започвате да хиперболизирате – как е възможно да се случва на вас, как може тази кола да се развали 3 пъти за един месец – явно върху вас е тегнело някакво проклятие, започвате да свързвате случката с подобна случка отпреди години – и започвате да катастрофизирате относно бъдещето си, предричайки че нещата до сега винаги са били така, и следователно , няма да се променят и за напред.

 
Всичко това са разни емоционални, нерационални, фалшиви размишления, базиращи се на лъжи.

Вие нито сте гледач, който може да гледа в бъдещето и да предрича кога ще му се случи дадено нещо ( не че гледачите винаги познават ) , нито пък сте най-изстрадалият човек на планетата, че да твърдите че на вас винаги ви се случва най-лошото. Всъщност, ако погледнете назад ще видите, че не само че не ви се е случвало най-лошото постоянно, ами са ви се случвали и много прекрасни неща – в много от случаите можете да осъзнаете, че даже са ви се случвали предимно хубави неща! Просто в момент на трагедия/проблем/друга лоша случка човек винаги има навика да катастрофизира,  от където излизат подобни фалшиви твърдения, че едва ли не, винаги на вас се случва това (каквото и да ви се е случило). Всъщност, ако погледнете трезво и реалистично на нещата, ще осъзнаете че вие сте сравнително нагоре по стълбицата на щастието в сравнение с цялата планета. Самият факт, че имате достатъчно пари да си купите тези писания и да ги прочетете, или че имате смартфон/интернет чрез които можете да ги прочетете, говори много за вас. Казвате , че винаги най-лошото се случва на вас?

Тогава имайте предвид следните факти:

Около 150-200 милиона души на тази планета са бездомни. Представете си – нямат дори един прост покрив над главите си.

Около 150-200 милиона деца са сираци на този свят – нямат си майка и татко, които да се грижат за тях,

Около 150-200 души умират всеки ден по света. Самият факт, че още сте живи, говори какви късметлии сте – и че не винаги най-лошото се случва на вас.

Какво по-лошо ви се е случило на вас? Каквото и да ви се е случило, факта че четете този текст значи, че още сте живи. Следователно , най-лошото не ви се е случило. Още сте живи, още сте тук. Пък като ви се случи,  този живот и подобни статистики и изказвания вече няма да имат значение – ще сте на другия свят, където правилата стоят по тотално различен начин. Рая е перфектното място, Ада е най-отвратителното нещо във вселената. Това е най-лошото нещо което може да се случи на всеки един човек. Щом не сте в ада – каквото и да ви се е случило, всичко е поправимо. Няма нужда да катастрофизирате, а да осъзнаете, че каквото и да ви се е случило, в крайна сметка е за ваше добро, и че ще се справите с препятствието, точно както сте се справили последния път с последното препятствие/предизвикателство. Не винаги най-лошото се случва на вас, както виждате, даже сте изключително благословени. Имайте вяра в Бог, и за този, и за следващият живот, и всичко ще бъде наред.

И избягвайте да си нанасяте подобни проклетии, че живота ви е ужасен и че най-лошото винаги на вас се случва. Човек трябва да внимава какво говори с устата си и в какво вярва със сърцето си. Гледайте позитивно на нешата, и ще се справите.

Аз мога да ви помогна с всичко това.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.