№ 40 – ИСТИНАТА ЗА ВОЕННИТЕ ТРЕНИРОВКИ. ПЛЮСОВЕТЕ ,МИНУСИТЕ И МИТОВЕТЕ.

Време е за една любима моя тема – военните тренировки. Колко полезни са те и възможно ли е да са цялостно по-добри от традиционните културистки тренировки за изграждането на шампионска физика?Отговора на този въпрос е смесен. 
Военните тренировки в повечето случай наподобяват кросфит тренировка на открито. Писал съм за кросфита отделна статия, но ше му обърнем и малко внимание тук , за сравнение. Кросфита е смесена тренировка в, която има множество елементи – интервално кардио, продължително кардио, експлозивни упражнения с лично тегло, упражнения с уреди, упражнения със свободни тежести .При кросфита всички упражнения се изпълняват в суперсерии , за време и в циклична кръгова последователност. Всичко  това наподобява една военна тренировка. Преди време се бях докопал до изключително редкия наръчник за тренировки и физическа активност на Вермахта (Нацистката Армия) от 1930-те години  и в общи линии тренировките им се състояха точно от тези дисциплини – целогодишна цикличност с различни периоди на физическа активност . Например макро, микро и мезоцикли с редуващи се периоди на плуване и вдигане на тежести, тичане по неравен терен и играене на игри на открито, тренировки по бокс и общи физкултурни занимания и т.н. Военните не тренират по най-оптималния начин за покачване на максимална мускулна маса. Техните тренировки се целят по-скоро в развиването на физическата издръжливост, точността, скоростта, експлозивната си сила, както и естествено подобряването на мускулната си маса. Всички аспекти, преди покачването на мускулната маса, в крайна ,сметка пречат на нея. Тук се цепи фундаментално военния похват от културисткия – тренировките им за мускулна маса що-годе наподобяват културистките, но дори и там се набляга основно на упражнения с лично тегло, които не са най-добрият избор за всички – като лицевите опори. Културистичния метод за натрупване на мускулна маса и изчистване на подкожни мазнини може да подобри тялото ни по най-бързия начин, защото няма излишъци – всичко е перфектно пресметнато и няма да действаме на изуст… Докато при военните тренировки положението е непресметнато. Там тренировките са цялостно кондиционни и се грижат за развитието на тялото в повече дисциплини, подобно на кросфита, точно поради това тези тренировки не са най-удачните за най-бързо извайване на фигурата ви и достигане на максимално добре развита мускулна маса, цялостна форма и кондиция на формите ви. Това нещо се постига най-вече с правилен хранителен режим + добре пресметнати кардио и силови тренировки (вдигане на тежести). Освен в наръчника за тренировки и физическа активност на Вермахта съм чел и множество книги на подобна тематика- като наръчниците за физическа активност и тренировки на КГБ (Съветските тайни служби), както и на военноморските тюлени на САЩ…и фундаментално , не се различават много един от друг. 
Така че, както ви казах в началото – отговора е и да, и не. 


По-добри ли са военните тренировки от нормалните фитнес тренировки за цялостно подобряване и трансформация на външния вид, каквито предлагам аз?


Определено не. Все пак, ако смятате да ставате военен, военните тренировъчни похвати ще са ви повече от полза, тъй като в армията не се цели всеки войник да има максимална мускулна маса. Ако искате обаче да промените фигурата си, без значение дали сте мъж или жена – няма по бърз и ефикасен метод от добре структурираните фитнес тренировки и хранителни режими. Военните тренировки са по-добри ако смятате да ходите в Ирак да се биете с талибаните по пещерите и ви трябва издръжливост и обща физическа кондиция или просто подобрение на здравето и благосъстоянието на организма ви. За другото – не са. Фитнеса си остава краля на изграждането на максимално много мускули по тялото ви, стягането и изцепвавнето ви чрез изчиствавне на подкожните ви мазнини.
Завършвам статията с една критика (типично в мой стил) на налаганото (особено в България) мнение, че казармените тренировки са някакво брутално чудо на вселената и, че нищо неможело да се мери с тях в която и да била сфера и така нататък …


Хора, слушайте. Подобно романтизиране на разни хиперболизирани разкази от казармата не граничи с реалността. Аз самият съм подръжник на казармения / военния живот като цяло и това за мен е едно от най-интересните и полезни начинания. Казармата наистина е нещо от което нашата държава и младеж се нуждаят отчаяно! Обаче, да твърдиш ,че от това няма нищо по-добро за хората на тая планета (говорейки за тренировки и спорт като цяло) определено е пресилено и грешно изказване, тъй като то не взима предвид спецификите и изискванията на дадени спортове.
Едни хора имат нужда от много мускулна маса, други имат ставни проблеми, трети искат да покачат мазнини, четвърти да изчистят подкожни мазнини, пети да се подготвят и кондицират за състезание по културизъм и да изсушат водата по себе си… с повечето от тези неща военните тренироввки не могат да се справят. Да не говорим за бойните изкуства. Много често чуваме някой от по-старата школа да казва как тези, които не са стъпвали в казарма не били мъже, не били физически активни или нещо от тоя сорт, което естествено са пълни бръщолевици. Ако беше така, тогава защо 90% от мъжете ходили в казармата 10 години по-късно приличат на чували с кайма? Мога да се обзаложа, че повечето мъже ходили в казармата няма да се справят с един трибоец или с един силач, или с един боксьор на ринга. Да не говорим за качествено количество на мускулна маса. Просто няма как да стане. Военните тренировки са смесица от кросфит – кардио, калистеника, вдигане на тежести и военнизирани занимания , чийто практикуващ ги няма да издържи 1 в 1 срещу някой ,който практикува изцяло дисциплините фитнес, силов трибой, силачество, калистеника, бойни изкуства, спринт и т.н. и е адекватно образован по тях. Няма как и обратното да стане – не може един силов трибоец да издържи на военните тренировки. Просто базата за сравнение е много малка между тези спортове и военние тренировки.Колко ли пъти съм чувал пресилени истории за казармените години от разни авери, обаче външният им вид (дори тогавашния) издава неверността на твърденията им. Просто военните тренировки не са толкова велики относно покачване на мускулна маса, колкото военните твърдят. Да, за голяма част от населението биха свършили чудо и биха ги вкарали в прекрасна форма – биха им помогнали да изчистят подкожни мазнини, да покачат мускулна маса и да подобрят всичките им показатели… но те не биха могли да ви направят като Арнолд Шварценегер, примерно.


Естествено, не искам да звуча грубо и искам да поясня нещо преди да завърша – аз съм от военно семейство, цял живот съм израстнал по военни правила и много добре знам значението на думата дисциплина. Силен привърженик съм на армията, събирам военни антики, образовам се на тема военна история всекидневно и в общи линии тази тема ми е любима точно толкова колкото и културизма. В статията не се опитвам да засегна или да  down-grade-на военните по някакъв начин – самият аз бях намислил да ставам военен. Не – тук просто правя критика на погрешно разпространеното схващане, че няма по-добро нещо от военните тренировки на тази планета, което очевидно е невярно, както вече ви доказах. Това твърдение е неспецифично и просто няма как един военен да излезе на сцена и да е по-здрав от професионален културист, следователно тренировките му в тази сфера например няма как да са по-добри. Очевидно не са. За това погрешно схващане имат основна вина хората ,които са минали през казармата и обичат да романтизират подобни изказвания, без да си правят труда да се поразровят на дълбоко и да видят ,че има по-напреднали, специфични, хардкор и трудни тренировъчни режими за изпълнение,, които ще дадат и на тях и на другите по-добър резултат от военните тренировки, които иначе са си добра алтернатива. Въпреки това, искам да изкажа моето уважение към всеки един военен служещ на държавата ни и всеки един който в исторически план е дал живота си за нея. Още не съм изключил варианта някога да стана военен , та гледната ми точка за тренировките им определено не би попречила на това мое решение. 
Ако имате проблем с изграждането на точния хранителен и тренировъчен режим – аз съм насреща. Може да зададете въпрос или да споделите вашата гледна точка в полето по-долу .

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *