ВСИЧКИ ЩЕ ИЗГУБИМ ФОРМА НЯКОЙ ДЕН.

СТАТИЯ НОМЕР #258!

Така е , скъпи читатели. Всички ще изгубим форма някой ден.

Не напълно, но ще изгубим.

И великия Арнолд Шварценегер, както виждате на снимката, е изгубил форма, и не е това , което беше в прайма си. Положението е същото с абсолютно всеки един друг спортист, в абсолютно всяка една сфера. Няма как човешкото тяло да се поддържа в свръх-форма в дълбоки старини. Организма лека-полека започва да заспива след една възраст – ендокринната система спира да работи на толкова мощни обороти както преди, хормоналните нива спадат – резултата е постепенно изгубване на качеството на физиката, която сте градили дълги години. По-осезаем е този ефект когато човек навърши 60 години.Обикновено, от 20 до 60 години спортистите (най-вече фитнесарите/културистите/бодибилдърите) не виждат кой знае какви негативни промени, естествено, с изключението на лекото, постепенно загубване на мускулна маса и кондиция – и Арни е изглеждал перфектно в 50-те си години, но с навлизането си в 60-така , лека полека нещата с физиката му започват да деградират – както при всеки друг спортист. Катаболните процеси – тези, занимаващи се с разграждането на мускулна маса и цялостна телесна тъкан, както и заниженото количество анаболни хормони които тялото произвежда, подкрепени с другите нормални физиологични процеси с настъпването на дълбока възраст си казаха думата и при него – както си я казаха и при всеки един от големите спортисти. Резултата го виждате на снимката.

И в това няма нищо лошо или контроверсиално – това е напълно нормално. Показвам ви го просто за да имате реалистична представа относно начина, по който тялото губи форма с настъпването на годините. След 60 годишна възраст, загубата на мускулна маса се засилва все повече и повече – от 60 до 80 годишна възраст загубата на форма е в пъти по-голяма, отколкото от 40 до 60 годишна възраст, това трябва да го знаете. Показвам ви всичко това, хем за да имате реалистична представа относно какво можете да очаквате да се случи с физиката ви когато навлезете в дълбока възраст, но и поради една друга причина.

 Пиша по тази тема, за да запуша устите на опонентите на спорта, които твърдят че щом като остарееш увисваш , с две думи, няма смисъл да практикуваш спорта.

Е, ако действаме по тая логика, то някои ден ще умрете – следователно какъв е смисъла да живеете сега? Осъзнавате ли колко безсмислен е този аргумент?

Има огромен смисъл да се практикува спорта фитнес, без значение че каквото и да правите с годините ще изгубите форма. Една от причините е здравословния аспект на спорта – с тренировките не само подобряваме външния си вид, ами и си улесняваме живота драстично и го живеем много по пълноценно – ежедневието ни е изпълнено със сила и с енергия , за разлика от ежедневието на не-спортистите, което е изпълнено с мързел, и с годините става все по-лениво и по-лениво. Освен това, спортистите страдат от по-малко болести отколкото не-спортистите, които в голям процент с напредването на възрастта си започват да страдат от множество болежки и състояния като високо кръвно, висока кръвна захар и т.н. – от което спортуващите , здравословни хора са кажи-речи защитени. Ами другия основен фактор – външния вид? Ако спортуващите активно губят форма с годините каквото и да стане, тогава какво остаава за не-спортуващите? Ако един спортист започне да увисва сериозно на 70  годишна възраст, тогава един не-спортист ще започне да увисва сериозно на 40-50 годишна възраст.

Противниците на спорта – не се пробвайте да омаловажите позитивните ефекти и действието на най-великия спорт. Това го правите от чиста завист и злоба, поради простият факт, че ВИЕ самите нямате характера и волята да направите това, което правят спортистите във фитнес залата. Че човешкото тяло губи форма с годините – губи. И аз ще поизгубя форма в дълбока възраст , и всеки един друг човек на планетата ще изгуби форма, както са губили форма всичи велики спортисти в историята, включително и Арнолд и всичките му съратници. Но ние ще изживеем ежедневието си МАКСИМАЛНО добре – ще изглеждаме максимално добре, ще бъдем максимално енергични и ще имаме максимално добро и оптимално здраве, докато вие ще се чудите защо нямате сила да отидете до магазина или да си направите една разходка с внуците.

Аз знам какво ще се случи с тялото и организма ми с течение на годините.

Въпросът ми към вас, критици всезнайковци, е вие дали знаете, какво ще се случи с вашето тяло?

Това трябва да ви притеснява.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.