ЗАХАРТА – СЛАДКАТА СМЪРТ

СТАТИЯ НОМЕР #122.

Захарта…как може нещо толкова вкусно, да бъде толкова вредно?
Това е случаят със захарта – сладката смърт. Захарта е основен причинител на затлъстяване сред световното население, и е номер 1 съставка в джънк фууда. Добре познат факт е на всички вас, че повечето безалкохолни, шоколади, кексове, и т.н. са пълни със захар, която погълната в огромни количества е доказан враг номер 1 на телата ни – но въпреки че знаете този факт, много от вас не правят нищо по въпроса. Замислете се колко силно сте пристрастени към захарта – и има защо. Нивото на пристрастяване към захарта е равностойно на нивото на пристрастяване , което човек изпитва към алкохол, наркотици и т.н. – любовта към захарта си е чисто пристрастяване. Захарта е наркотик. Бялата, или сладката смърт, както я наричат, всъщност пристига в Европа още през 11 век, но масовото и използване в кулинарията и прочие настъпва едва след завладяването на Америка  от Европейците през 16 век. Преди това, нашите пра-деди буквално не са знаели какво е захар, шоколад, кекс, или нещо от сорта. Хората са живяли разчитайки изцяло на натурални храни като месо,зеленчуци и плодове – от последните набавяйки си най-близкия вкус до сладките храни които си купуваме в ден днешен от супер-маркетите. Замислете се от какво се е състояла диетата на един човек през 11 век, и от какво се състои диетата на един човек през 21 век – 10 века по-късно ние тотално сме унищожили хранителните си навици, докато на времето един здравословен режим е бил що-годе натуралния начин по който хората са се хранели. Проблема със затлъстяването като епидемия настъпва едва през последните 1-2 века, благодарение на цялата джънк фууд индустрия и благодарение на широкия достъп който имаме в развития свят до тези нездравословни храни, пълни със захар. Човек наистина не осъзнава колко много прекаляването със захар му вреди – не само на талията (захарта е причинител номер 1 на затлъстяване сред световното население), но и на настроението (прекаляването със захар причинява депресия/мързел), на денталното здраве (захарта е убиец номер 1 на здравите зъби), както и на общото ни здраве , причинявайки в някои случаи захарна болест, позната ни като Диабет. Мисля че изброеното до тук е добра причина за да ограничите приема си на захар. Направени са проучвания освен това, при които се наблюдава мозъчната активност под скенери на хора, които приемат захар, и в мозъка се активират и задействат точно тези части, които се активират и задействат когато тези хора по-късно приемат тежки наркотици. Не се шегувам – това което казах по-горе че захарта е наркотик си е самата реалност. От директната консумация на захар на година умират по над четвърт милион души по цялата планета. Само директно от консумацията на захар и захарни изделия – не говорим за цялата джънк фууд индустрия! Вие си направете сметката, и сравнете тази бройка с тази , на хората починали от преяждане със салата , например. Светна ли ви крушката? Има нещо много гнило в цялата ситуация.

Научно погледнато, освен че причинява диабет, прекаляването със захар и с други прости въглехидрати може да доведе до инсулинова резистентност и до куп други здравословни неразположения и болести. По цял ден в залата се занимавам с клиенти, които ми се оплакват че не свалят килограми, въпреки здравословният режим който следват. В 99% от случаите проблема не им е в това че не ядат здравословно, проблема им е в това че въпреки че ядат здравословно – пак ядaт прекалено много въглехидрати (захари от натурални храни) , с които черния дроб и панкреаза не могат да се справят. Намерил съм връзка между затлъстялите хора и въглехидратите (прости и сложни захари) като в 9 от 10 от случаите причината е в следствие на завишен прием на въглехидрати, много пъти неосъзнато. Защото хората си мислят, че като спрат пържените картофи могат да си ядат варени, и всичко ще си върви линеарно. Е да, ама не. Порцията въглехидрати която изяждате трябва да се следи внимателно, както и качеството им . Повечето хора не правят разлика между прости и сложни въглехидрати , което допълнително обърква мисията им по пътя към здравословието. В момента в който научат разликите, и приложат малки рокади в режимите си, стават чудеса. Същото положение беше и моето – не можех да повярвам, че реално на 100 грама въглехидрат на ден (при това циклиран с нулеви дни!) все още не бях изцепил до перфектна преса – тогава просто осъзнах очевадната истина – че хората с целогодишно-изцепени преси имат ген за тази работа и това е причината да изглеждат така – тънка кожа, добри мускулни влакна, липса на водна и мазнинна задръжка в тази област в следствие на добра хормонална предразположеност и натурално забързан метаболизъм, както и добре работещ панкреаз (задстомашната жлеза, която изпуска инсулин – хормон, който се грижи за придвижването и правилното използване/преработване на захарта, която попада в тялото ни), както и добре работещ черен дроб, който се грижи за всяка преработваща функция на тялото, в общи линии. За тези факти, съм изписал няколко статии, така че се поровете из писанията ми за повече информация,наистина съм се постарал да опиша генетичния фактор обилно.

Е, хората които не разполагат с такава генетика (а те са страшно много, като се замисля) не могат да преработват въглехидратите като тези генетици отгоре, които са рядкост, и от там следва едно сериозно затлъстяване и един проблем с килограмите…проблем, който повечето хора не знаят как да надвият, защото не знаят че тялото им не реагира добре дори на малки количества въглехидрати при свалянето на мазнини (като моят случай).  Това, дами и господа, е проблема на почти всички хора с които се сблъсквам във фитнеса, които страдат от затлъстяване и са извън форма. Лош (или по-скоро бих казал, нормален) ген , подкрепен доста често с неосъзнато-лоши навици, и липса на знание относно съставянето на един адекватен и добре-пресметнат хранителен режим, според изискванията на тялото им.

Сега вече като знаете тези сурови, сериозни факти – ще направите ли нужните рокади в режимите си, и ще поемете ли по един нов път – пътя към живота и здравословието, а не към смъртта и нездравословието? Не казвам да изключвате захарта и въглехидратите които приемате НАПЪЛНО. Това е огромна грешка, която може да разстрои метаболизма ви и да го повреди. Казвам, че трябва да се научите да мислите трезво в тази насока, и да осъзнаете че щом сте дебели – или грешите с яденето (най-често с въглехидратите, или захарта), или имате хормонален проблем и грешите с яденето. Средно положение няма. Има много хора с хормонални проблеми които пак успяват що-годе да влезат във форма, без да позволяват на минусите им да ги дърпат назад – вземете пример от тях. Щом те могат – и вие можете. За да си изградите един подобен режим, включващ минимално количество скрити калорийни бомби и нездравословни макронутриенти , трябва да имате изклчючително дълбоки познания по материята, иначе рискувате да изгубите времето и парите си, и най-вече да си навредите.

Аз обаче ,мога да ви помогна с всичко това.

Свържете се с мен чрез формата за контакт в сайта ми, или чрез официалната фейсбук страница на Body Design. Стига сте отлагали. Да започваме.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.