“ЗАПОЧВАМ ОТ ПЪРВИ ЯНУАРИ”…ВЕЧНОТО ОТЛАГАНЕ – УБИЕЦА НА МЕЧТИ.

СТАТИЯ НОМЕР #139.

Абсолютно убеден съм, че поне на един първи Януари, след пиянското посрещане на Нова Година, сте си казали че ще започнете да тренирате и да пазите стриктни режими, за да влезете във форма.

Е, изпълнихте ли си обещанието? Оказахте ли се прави? Постигнахте ли тялото мечта… но най-вече – запазихте ли го?

Отговорът при повечето от вас най-вероятно ще бъде не.

Не искам да ви обезкуражавам – но напротив, да рационализирам мисленето ви и да ви дам кураж. Обаче, за това да се случи, ще трябва да ви изкритикувам и да ви покажа къде грешите. Любовта не мълчи, тя поправя.

Скъпи читатели – няма нищо магическо в датата първи Януари. Е, добре, може би има нещо мъничко – новата година започва, човек си прави равносметка за свършеното през изминалата година, отправя се по пътя на размишленията и плановете за това какво трябва да се свърши през идната година – прави си планове, сметки, разчети…но както казах, реалността показва че тези сметки вкъщи, не винаги излизат на пазара,…или в този случай – във фитнеса.

Празнотата на тези обещания най-вече се виждат в залата – през Януари, и след края на този магически месец. Отидете в някоя фитнес зала на първи или на втори Януари – и ви давам гаранция , че няма да можете да се доредите до уредите. Страшно много хора са си поставили като новогодишна цел най-сетне да влязат във форма – да заякнат, да се стегнат, да стопят няколко килограма. Тенденцията продължава до края на Януари, когато ако отидете – ще откриете че посещаемостта е спаднала до половина , или дори до 1/3 от тази , която е била в началото на Януари. Повечето от тези хора са успели да устискат само до краят на първата им месечна карта…и толкова.

И така, до следващата нова година…

Това съм го виждал години наред, с очите си , дами  и господа. Не си го измислям. Мотая се по залите от поне 2005г., и съм видял какво ли не – какви ли не хора, какви ли не обещания, и учудващо – свръх малка част от тях са запазили физическата си активност до ден днешен, и в общи линии са постигнали това, което са се зарекли че ще постигнат. Това се случва поради следните причини:

  1. Всички си търсят извинение – датата първи Януари е просто едно извинение. Да, тази дата кара хората да се замислят и реално да започнат да тренират, но защо им е нужна подобна магическа дата? Всеки ден може да ни е последната възможност да направим нещо по въпроса, нужно ли е да чакаме 3 месеца, или повече, докато стане първи Януари че да се домъкнем до фитнеса и да започнем да тренираме? Не се знае как ще се извърти живота и дали на този първи Януари ще имаме вече възможността да направим това, което сме искали да направим, на всичкото отгоре. Тази дата е едно извинение, породено от мързел. Искате да си се шляете още 2-3 месеца, примерно, преди да се вземете у ръце. Е, не се ли шляехте цял живот? 15,20,30,40,50 години? Не ви ли беше достатъчно – защо си намирате извинение с първи Януари? ДНЕС е денят за влизане във форма, а не първи Януари. Защото този магически първи Януари идва – и като мине, осъзнавате че в него няма нищо магическо, което да ви подтиква да идвате за напред. И на първи Февруари, ентусиазма ви е замрял, защото осъзнавате, че фитнес пътешествието е много по-дълго и взискателно, отколкото да идете до залата на първи януари…което ни довежда до втората основна причина:
  2. Липса на търпение и адекватен план– повечето хора си мислят , че това е магическата дата в която ЩЕ ЗАПОЧНАТ да влизат във форма, и че животите им рязко ще се променят изведнъж. В повечето случаи, това няма да стане. Преди да стъпите в залата, трябва да се подготвите психически и физически за пътешествието което ви предстои, защото то

Ще бъде ДЪЛГО. Няма да стане само за месец, нито за два месеца. А дори и да стане –

ще трябва да поддържате формата си след това. Фитнеса е доживотно пътешествие , малко или много, ако искате да запазите формата и резултатите си. А тази форма и резултати няма да се постигнат само за месец , нито пък ще се постигнат ако нямате адекватна информация относно това , какво ще правите в залата. Повечето хора се разбиват от ядене и купони до 31 Декември, след което те наистина отиват в залата на първи Януари, и почват да тренират като луди с каквото им видят очите, и да пазят някакви уж изпитани народни диети, омешени със съвети от леличката на долния етаж, дето е „свалила“ 15 килограма. Така няма да стане, скъпи мой. Не може да се явите на първи Януари в залата , да започнете да тренирате без цел и знание относно процеса, и да очаквате че ще влезете във форма, камо ли за месец-два. Този процес изисква страшно много търпение, и много добро предварително плануване. Трябва седмици преди да започнете да тренирате да се захванете лека-полека със задачата пред вас: Да си направите финансов отчет за напред – с колко пари ще разполагате да се храните здравословно, ще бъде ли възможно за вас да посещавате фитнеса за определен брой пъти, да изясните целта си – искате да отслабнете? С колко килограма? Искате да се стегнете? Колко точно да се стегнете? Искате да натрупате огромно количество мускулна маса ? Колко точно мускулна маса? Какъв режим ще можете да следвате – с добавки, без добавки, с месо, без месо? На какъв процент ще можете да следвате всичко това? Каква е генетиката ви , и какво ви позволява да направите това? Ако имате някаква болежка – кога ще отидете на доктор да се погрижите за нея? Да си направите нужните изследвания? Факторите са просто толкова много, че човек си мисли че ходенето на фитнес, е като ходенето на кафе по 3 пъти на седмица. Фитнеса е изключително взискателен, и много рядко можете да минете по тънката лайсна там.

Ако не се заредите с огромно търпение и с точен план за изпълнение , дами и господа, ви уверявам, че ще сте сред тези, които ще напуснат фитнеса на 1 Февруари, след като им изтече месечната карта…и така, до следващата година, когато най-вероятно ще се повтори същият сюжет, ако не си научите урока. Точно това отлагане за първи Януари съм го чувал и виждал поне няколко хиляди пъти през живота си – сред близки, непознати, сред семейството ми, сред кой ли не. Самият аз съм падал няколко пъти в капана на първи Януари. Въпреки че, този последния първи Януари наистина беше най-ползотворният в живота ми. Но той беше добре планиран, поне 2 месеца преди това…а не спонтанно решение да вляза в залата или да започна бизнеса си точно тогава. Това в 9 от 10 от случаите е рецепта за провал. Първият ден или седмица може да ви е мотивиращ, но после ще осъзнаете че всеки следващ ден си е кажи-речи напълно същият като денят преди него, и ентусиазмът ви ще спадне, като можете да стигнете до пълно отказване.

В общи линии – не чакайте първи Януари. Ако не можете да започнете да тренирате след една-две седмици , и да планирате всичко внимателно сега – тогава ви давам почти сигурна гаранция, че и след първи Януари положението ще е същото като се сблъскате с реалността – и ще се откажете.

Да, има и успешни първо-Януарци, виждал съм ги.

Но не рискувайте. Какво по-добро място от тук? Какво по-добро място от сега?
Започнете да действате по целта си от днес – стига сте отлагали и сте се осланяли на разни убийци на мечти.

Аз мога да ви помогна с всичко това, като ви помогна с планирането на това, каквото се опитвате да постигнете, като ви изградя перфектните тренировъчни и хранителни режими, съобразени с вашите лични изисквания и цели, с които ще станете най-добрата версия на себе си.  Свържете се с мен чрез формата за контакт в сайта ми, или чрез официалната ми фейсбук страница Body Design, и да започваме.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.