№ 82 – ЗАВИСТТА НА ХОРАТА

Завистта е нещо с което всеки един от вас ще се сблъска ,щом започне да се подобрява в ,която и да е сфера на живота. Завистта, като всеки един друг порок, е възникнала заради греховното падение на хората. Това е едно състояние на ума от, което човечеството трудно може да се отърве. Посвоему човечеството се пробва от десетки векове да се очисти от тази напаст, но тя е нещо като болест ,която продължава да живее с човешката раса и да не ни напуска. Единствената надежда за пълно отървяне от нея е Божията намеса – силната ръка на ,Христос, която един ден ще изпепели всеки един грях и всяко зрънце завист на тази планета. Но до тогава, ще трябва да се научим да живеем с тази напаст и да се стараем да я отбягваме на всяка цена. Завистта е нещо убийствено и за тези ,които завиждат, и за тези на ,които завиждат. От една страна, тези на ,които завиждат се затварят на високо в кулите си и плюят отгоре завиждачите и си казват, че така им се пада.А от друга страна тези, които завиждат сами се закопават от завистта, защото не могат да осъзнаят ,че тя е признак на слабост и се проявява когато ние нямаме нещо, което другия човек има. Следователно щом завиждаме, това значи ,че сме слаби. В този случай, настъпва чувство на безсилие , при чието чувство единственото, което можем да направим е да започнем да мразим този човек и да се пробваме да омаловажим това , което има или е постигнал. Тоест – ставаме “хейтъри“. Тук искам да подчертая, че много често хората бъркат истинските хейтъри с хората които конструктивно критикуват някой. Едно е да мразиш някой заради самото му постижение и да му завиждаш за него, съвсем друго е да виждаш грешен мотив в действията на някой и да се пробваш да ги изобличиш на широките маси, за да не се подлъгват по примера му. Първото е хейт, второто е конструктивна критика.

Естествено, за да дадеш конструктивна критика на първо време трябва да си интелигентен, обран, прозорлив и сдържан. На масата хора им липсват тези качества и следователно им е най-лесно да започнат да завиждат (или да хейтат). Просто да завиждаш е супер лесно – всеки може да го прави. Винаги може да намерим за какво да завиждаме на някой друг и не се изисква никакво усилие да започнем да го мразим и да го критикуваме безпочвено. Точно заради това светът е пълен с толкова завиждачи. Защото не представлява никаква трудност да станеш такъв и защото има прекалено много успели хора , които да им дават този повод. Това е – просто завиждачите са слаби хора. Един силен и успял човек никога няма да завижда. Това е цялата истина.

Тази истина важи още повече в света на фитнеса. Фитнесът/бодибилдингът/културизмът е визуален спорт – ние носим спорта си върху нас (прочетете статията ми „Бодибилдинга – царя на всички спортове“.) Телата на хората занимаващи се с фитнес са десетки пъти по-развити и красиви от тези, които не се занимават с фитнес. Следователно, трябва да очаквате в момента в, който започнете да извайвате фигурите си да завалят коментари от завист по ваш адрес. Само погледнете за пример няколко произволни социални профила на спортисти или спортистки с красиви тела – в коментарите ще откриете не един или двама завиждачи, които ще леят критики от типажа на:“зоб, химия, стероиди, това е грозно, това е прекалено, това е фалшиво и аз мога да направя това ако се хвана. Не е важен външния вид – важното е дали си държиш на думата“ и какво ли още не. Много хора искренно се дразнят от подобни коментари, обаче, трябва да проумеят това, което ви казах в началото . Именно ,че подобни коментари по ваш адрес ще дойдат от хора ,които са по-слаби от вас .Завиждачите са хора, които не могат да постигнат това , което вие сте постигнали, та щом не могат да се изкачат на вашето ниво, ще се пробват да ви дръпнат надолу до тяхното, за да им обърнете внимание и да се почувстват по-големи. Подобни завиждачески коментари не трябва да ви наскърбяват, а трябва да ви мотивират.

 Ще ви разкажа един личен пример.

На времето , когато се занимавах със силов трибой си бях поставил за цел да клекна около 200 килограма. Коментарите в обкръжението ми започнаха на момента:

 “Какво си се захванал с тоя клек?, Хвани тренирай цялото си тяло и какво като ги клекнеш тия кила – на кой ще се доказваш? Краката са ти станали прекалено голями от тези клекове, задника ти е станал прекалено голям от тези клекове.. Ама ,еди кой си бутал повече на лежанка от теб – трябва да се съсредоточиш там, за да не изоставаш… Това което правиш не е здравословно‘‘ и още куп други малоумщини , които дори не си струва да ги описвам.

 Как подходих аз и какво се случи впоследствие?
Станах единствения човек по онова време в града ми, който на 18 години клекна с 200 килограмова щанга на врата си. Аз успях, защото не послушах думите на завиждачите около мен. Десет години по-късно видях някои от тези хора и краката им все още бяха с размерите на краката на осмокласничка. За физиките им да не говорим. Тези хора явно знаеха как да си движат езиците, но не и как да си додвижат задниците в залата, да застанат под щангата и да видим точно колко струват. Тези хора се оказаха просто поредните завиждачи, изпречили се на пътя ми към успеха.

Споделям ви този пример, защото тръгнете ли да тренирате – без значение какво ще правите, завиждачи и хейтъри ще се навъдят покрай вас и ще се пробват да отровят целите и мечтите ви. Това ще се случи на сто процента, от сега ви го казвам. Ако не сте заредени с тези истини, както аз бях зареден – няма да ви бъде лесно да оцелеете в такава среда. Тези завиждачи ще се навъдят покрай вас дори когато успеете – не само през процеса на работа. Тях винаги ще ги има. След като заемете челните позиции рано или късно, ще се пробват да оронят авторитета ви.

Обаче както ви казах – това не трябва да ви дразни, а трябва да ви радва – щом ви завиждат, значи има за какво. Ако е някой по-силен от вас, той ще ви даде конструктивна критика. Научете се да различавате двете.  Слабакът почти винаги ще ви завижда. Може да дигизират завистта си под формата на шега, за да не го забележат другите, обаче ако имате достатъчно опит в сферата веднага ще разобличите чистата завист от шегата или от критиката. Считайте всичко това като доказателство за вашия успех и, че щом ви завиждат, значи правите нещо трудно, което тези срещу вас не могат да направят. Просто така работи човешката психика – практиката ми го показва година след година. Няма как да завиждаш за нещо на човек, което можеш да постигнеш. Хората си завиждат за неща, които не могат да постигнат.

 Представете си как изглеждате вие от гледната точка на някакъв човек ,който и хал хабер си няма от щанги, когато вие се застанете до него с физиката си на аполон, докато единственото нещо, което той може да представи е метър и половина талия подкрепена от увиснали паласки (типичния балкански чобанин). На него през акъла не му минава от какво се състои вашето ежедневие, колко труд сте хвърлили и колко време ви е коствало да изглеждате по този начин. Тъй като акъла му не може да побере и усмисли всичко това. Единственото нещо, което остава да направи е да ви намразни, да ви завиди, да ви изкоментира негативно и да остане в същия омагьосан кръг в, който се намира. Най-често ставаме свидетели точно на тази случка. Ако този човек беше поне малко усетен, би се възползвал от ситуацията, че до него има човек, който изглежда по-добре от него и вместо да му завижда, би му се възхитил на успеха, и би го помолил за помощ, за да може и той евентуално да изглежда по този начин в бъдеще. Толкова по-лесно е да се възхитим на другите,  когато го заслужават, вместо да им завиждаме – при завистта само ще загубим . А при възхитението и похвалата само ще спечелим и ще направим човека срещу нас щастлив ,на всичкото отгоре. Хората чрез завистта си индиректно си слагат пръчка в спиците на колелото на живота и по този начин сами си саботират успеха и не могат да продължат напред. Сами си отрязват пътя към успеха – наричам го себесаботиране. Следователно – как можем да сме агресивни и да се дразним на такива хора? Такива хора можем само да ги съжаляваме…

С две думи – лисицата не могла да стигне гроздето, после разправала ,че гроздето било кисело… Същото положение е и при хората. Те ще прожектират собствените си лимити върху теб – когато те самите не могат да направят нещо, ще ти кажат, че ти не можеш да го направиш и в много от случайте ще последва завистта.
Следователно, скъпи читателю – приеми реалността. Както е казал на времето великия Арнолд Шварценегер – “Слабите всеки ги съжалява – завистта трябва да си я спечелиш‘‘. Аз мога да ви помогна с вашата победа. Свържете се с мен за да получите своите хранителни и тренировъчни режими с ,които да трансформирате физиките си до неузнаваемост.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *